Hakkımızda
- Category: Site Content
- Published: Friday, 15 March 2013 13:25
- Written by Super User
- Hits: 4063
Dap Oto Ekspertiz (Dogru Araç Politikası)
İş Politikamız:
- Memnuniyet
- Tarafsızlık
- Uzman Kadro
- Profesyonel Cihaz
- Uygun Fiyat
Doğru Araç Politikası Oto Ekspertiz olarak teknik cihaz, ekipman ve robotlarla ikinci el araçların kaza/arıza durumlarını test ve muayene edip detaylı oto ekspertiz raporu düzenleyen, profesyonel, tarafsız, bağımsız ve tam donanımlı oto ekspertiz kuruluşu ve ikinci el oto test check-up merkezidir.Tarafsızlık ve Güvenilirlik genel politikamızdır.
Tüm testlerin ve kontrollerin sonuçları ayrıntılı biçimde bilgisayarda oluşturulan teknik verilerle birlikte rapor haline getirilir. Araç için profesyonel ikinci el ekspertiz raporu düzenlenir.
Neden Bizi Tercih Etmelisiniz?
- Arabada tüm olan arızalar bulunur, mevcut arıza gizlenmez ve değiştirlmez.
- Aracınız profesyonel teknisyenler ve ustalar ile son teknoloji ürünü test cihazlarının tespitleri ile raporlanır.
- Tüm testlerin ve kontrollerin sonuçları ayrıntılı biçimde bilgisayarda oluşturulan teknik veriler rapor haline getirilir.
- Her Marka Ve Model Aracın Aynı Çatı Altında Bakılabildiği, Gerekli Teknolojiyi Kullanan Bir Firmayız.
Motor Bölümü İşlemi
MOTOR PERFORMANS KONTROLÜ
Otomobilin motor performans testini dinamometre cihazı kullanılarak yapılır. Dinamometre manuel, otomatik, önden çekişli, arkadan çekişli ve şanzımana sahip araçlarda motorun gücünün ve torkunun hata payı en aza indirgenmiş şekilde ölçülmesini sağlar. Otomobilin motorundaki en ufak hata ya da arızayı grafikle gösterir bu grafikle ateşleme sistemini ve yakıt emme sistemindeki haliyle görülmesini sağlar. Modifikasyon öncesi ve sonrası ölçümler sayesinde yapılan işlemlerden kazanılan gücü tespit eder. Aracınızla güvenli sürüş sağlayabilmeniz için ekseri aralıklarla yapılması gereken motor performans testi bir dizi işlemden oluşmaktadır. Bu ölçümlerin hassasiyetle yapılması; güvenliğinizi sağlayacağı gibi, motorunuzda meydana gelecek arızaların önceden fark edilmesiyle de aracınızın ömrünü uzatacaktır. Temelde motor performans testi dinamometreyle yapılmaktadır. Motor gücünün ölçülmesi haricinde motorun diğer kısımlarıyla ilgili bir takım incelemeler de yapılmaktadır. Bunlar ;
-Motor performans testi
-Motor vuruntu kontrolü
-Motor üfleme kontrolü
-Egzoz dumanı kontrolü
-Motor yağ durumu kontrolü
-Motor soğutma suyu kontrolü
-Turbo kontrolü
Güvenli sürüş için motor kontrolleri ve bakımlarının zamanında yapılması çok önemlidir.
ELEKTRONİK BÖLÜMÜ
ARIZA TESPİTİ
Sürekli gelişen otomotiv teknolojileri ve araçlarda elektronik uygulamaların yaygınlaşması sebebiyle test cihazları her geçen gün önem kazanıyor. Araçlar üzerinde yeni sistemlerin giderek daha fazla kullanılması sebebi ile sadece profesyonel diyagnostik cihazlar ile yeni sistemlere zarar vermeden güvenli servis hizmeti veriyoruz. Dynomoss markası dünyaca güvenirliliği kanıtlanmış Bosch marka test cihazlarıyla bu işlemi gerçekleştirmektedir. Bu sayede araç alımlarında ileriye dönük birçok sorunu ortadan kaldırmaktayız. Gelişen otomotiv sektöründe hata payını sıfırlamak ve aracınızın yıpranmasının önüne geçmek için son teknoloji diyagnostik cihazlarla aracınıza zarar vermeden ölçümler yapılmaktadır.
-Diyagnos testi ile aracınızın beyninin elektronik aksamında;
-Araç beyni arıza kontrolü
-Şanzuman beyni arıza kontrolü
-Airbag beyni arıza kontrolü
-ABS beyni arıza kontrolü
-Klima beyni arıza kontrolü
Yapılarak, almayı düşündüğünüz aracın herhangi bir arıza ya da hasar kaydı varsa rapor halinde alınmasını sağlar.
BOYA VE KAPORTA BÖLÜMÜ
Boya Kaporta Testi
Boya kaporta testi, aracınız milimetrenin binde biri hassasiyetindeki cihazlarla Dynomoss uzmanları tarafından yapılmaktadır. Bu test esnasında;
Boyanan parça kontrolü
Değişen parça kontrolü
Gövde kontrolü
Tampon travers kontrolü
Çamurluk, arka bagaj,tavan ve kapılar
İç direk, marşpiyel
Stepne havuzu
Ön ve arka panel kontrolleri
Araç şasi kontrolleri
Yapılmaktadır. Bu ölçümler sonucunda araca fabrika çıkışı dışında herhangi bir boya yapılıp yapılmadığı, değişen bir parçası olup olmadığı belirlenir ve yapılan işlemler varsa bunların nedenleri ve içeriği raporlanarak alıcıya sunulur.
ARAÇ ALT BÖLÜMÜ
ROT BAŞI KONTROLÜ
Sürüş sırasında direksiyonda boşluk oluşuyorsa bunun iki sebebi vardır.
*Direksiyon dişli kutusunda oluşan arıza
*Rot başlarında gevşeme ya da aşınma
Dişli kutusunda oluşan aşınma ya da ayarının bozulması, dişli sisteminin sıkça kontrol edilmesi ve yağı bitmeden eklenmesiyle engellenebilir. Rot başlarında gevşeme ya da aşınma ise tekerleklerin içten ve dıştan yıpranması, yol kavrayışının zayıflaması ve kazalarla sonuçlanabilir. Rot başlarında arıza varsa sürüş sırasında yolda gezeleme yapıp lastiklerin içten ve dıştan aşınmasına sebep olabilir. Direksiyon titreşimlerle sarsılıyorsa ön lastiklerin balans ayarının bozuk olduğu söylenebilir. Ancak direksiyon normalden daha güç dönüyorsa lastik hava basıncı normalin altındadır. Rot ayarı yapılmasının önemi:
Direksiyon hakimiyetinin arttırılması
Tekerlerin yol tutuşunun güçlenmesi yolu rahat kavraması
Tekerlek aşınmasının önlenmesi
Dönüşlerde direksiyonun kendi kendine toplanmasını sağlamak
İçin rot ayarı ve kontrolünün yapılması gerekir. Eğer kontroller zamanında yapılmaz ve aşınma gerçekleşirse aracınız ciddi hasara uğrayabilir. Bu sebepten araç alınmadan önce kesinlikle ekspertiz yaptırılmalıdır.
ROTİL KONTROLÜ
Tekerleklere gelen dikey ve yatay kuvvetleri taşır ve aracın dönmesi esnasında direksiyon çatallarına pim vazifesi görür. Direksiyonun sisteminin istekleri doğrultusunda hareketi rot kolundan alır ve direksiyon mafsalına iletir. Rotillerin iyi kayan yüzeylerinin yağlanması için gres ile doldurulmuştur. Binek otomobillerde kullanılan rotiller genelde yağlanmayan tiptir. Bu nedenle aşınmayı azaltmak için toz kapanın sızdırmaz olması gerekmektedir. Rotiller direksiyon mafsalın alt ve üst salıncaklara bağlamaktadır. Her rotilin bir ucu ayarlanabilir durumdadır. Bu bakımdan rotillerin boylar değişebilir. Ön düzen ayarlarında toe-in ayrıca buradan yapılmaktadır. Rotillerde yapılan kontroller direksiyon bağlantılarında gevşeklik olup olmadığına bakılır. Bunu için araç lift üzerine alınır. Tekerlekler sağa sola, ileri geri hareket ettirilir. Boşluk görülenden fazla ise sistem elemanları kontrol edilir. Araç lifte iken bir levye yardımıyla salıncakların rotil ile bağlantılarının gevşek olup olmadığına bakılır. Boşluğu fazla olan rotiller sıkılır. Rotil gövdesinden mengeneye bağlanır, doğrusal ve dairesel hareket ettirilir. Küresel mafsalın hareketinde zorluk, sıkma, tutukluk, metal sürtünmesi gerilmesi durumunda rotil, değiştirilir. Böyle bir durumla karşılaşılmazsa rotil greslenir ve takılır. Fiber yataklı rotil tiplerinde greslemeye gerek yoktur.Rotil konik cıvata içerisindeki gres eksilmiş ya da özelliğini kaybetmiş ise rotil greslenir. Rotil içerisindeki yayın esnekliği azalmış ise yenisi ile değiştirilir. Toz lastiği yırtık ya da özelliğini kaybetmiş ise yenisi ile değiştirilir.
AKS KÖRÜKLERİ KONTROLÜ
Aks körüğü tekerleğin dış aks kafasını sudan ve tozdan korumak için gerekli bir yedek parçadır. Aks körüğü yırtık ya da patlak olursa kafa kirlenir, içine ve rulmanlarına toz kaçabilir. Bu da aks kafasının daha çabuk bozulmasına neden olur. İşçiliğinin maliyeti yüksek olduğundan aks arıza yaptığında değiştirilmesi daha mantıklı bir tercih olacaktır, acil durumda çok kısa bir süre körüksüz idare edilebilir. Fakat değiştirilmesi gerekmektedir. Zira arabanın yola en yakın kısmı olduğundan ve devamlı toz, su, çamur gibi aşındırıcı etkenlere maruz kalan bölümünde yer alır.
MOTOR TAKOZLARI KONTROLÜ
Motordan gelen titreşimleri emerek şaseye geçmesini engelleyen, motorun ivmelenme anında yana yatma eğilimini yumuşak bir şekilde karşılayan ve araç şasisinden gelen titreşimlerin motora ve vites kutusuna geçmesini engelleyen parçalardır. Bu parçada arıza olunca sürüş sırasında sarsıntı ve gürültü oluşur. Motor takozlarında kırılma ya da arıza varsa kaput açılıp gaz telinin çekilmesiyle motor blok halinde oynaması ile anlaşılır, bu durumda takoz kırılmış demektir.
BELİRGİN YAĞ KAÇAĞI KONTROLÜ
Otomobillerde yağlama sistemi son derece büyük bir önem taşır. Araç motorlarında sürtünmeden kaynaklı aşınmaların ve arızaların önüne geçilmek için yağlama sisteminden faydalanılır. Ayrıca yağlama sisteminin sağladığı birçok avantaj da vardır. Çeşitli sebeplerden dolayı araç motorlarında yağ sızıntılarının ve kaçaklarının meydana gelebildiği bilinen bir gerçektir. Aracın diğer sistemlerinin ve parçalarının zarar görmemesi için kaçağın tespit edilip kısa sürede onarılması gerekir. Öncelikli olarak kaçak durumunda yağ karterinin contalarının kontrol edilmesi gerekir. Eğer burada bir sorun görülmüyorsa ikinci olarak yağ karterinde çatlak veya deliğin bulunup bulunmadığına bakılması gerekir. Motorda yağ kaçağı yağlama sistemindeki dönüş yolunda da olabilmektedir. Bu sebepten dolayı kartere gelen kanalların da tıkanıklık kontrollerinin yapılması gerekir. Motorda yağ kaçağı varsa gözle rahatlıkla görülebilir. Ayrıca araçlarda bulunan yağ lambalarının yanması durumunda direk olarak araç durdurulması ve yağlama sisteminin kontrol edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde maddi hasar ortaya çıkabilir. Yağ lambası uyarısı dikkate alınmalıdır, lamba yanarken araç çalıştırılmamalı, hareket de ettirilmemelidir.
ÖN DÜZEN BÖLÜMÜ
Bu kısımda;
-Amortisör
-Rotlar
-Alt tablalar
-Aks
-Torsiyon ve takozları
bulunmaktadır ve Yanal Kayma, Süspansiyon ve Fren testleri yapılmaktadır. Patlamış ve arızalı bir amortisör aracınızın rot balans ayarını bozacağından sürüş konforunuzu etkileyerek engebeler ve çukurlarda aracınızın uzun salınımlar yaparak darbelerin daha şiddetli hissedilmesine neden olur. Eğer ön amorsitörlerden yalnızca birinde hasar oluşmuşsa sürüş güvenliğiniz açısından ciddi tehdit oluşturabilir. Yapacağınız sert fren aracın sağa ya da sola yalpalayıp savrulmasına neden olabilir. Bu arıza kısa sürede giderilmezse rot başları ve aks tekerlek bilyalarının aşınarak bozulmasına neden olur. Rotlarda oluşan boşluklar yüksek hızlarda sürüş sırasında direksiyon hakimiyetinizi zayıflatarak kazalara neden olabilir. Direksiyon hareket etmediği halde tekerleklerde boşluk oluşuyorsa rotillerde arıza olduğunu fark edebilirsiniz. Tekerlekler çeşitli araçlarla aksa bağlantılıdır. Bu şekilde virajlarda aracın yol tutuşu güçlenir. Alt tablalar; Tablalar aracınızın ön tekerlerini tutar. Bozuk amortisörler bir müddet sonra tablaların aksamını da bozacaktır. Bozuk tabla zamanla aks ve amortisörlerinize etki eder. Tablada çok fazla boşluk varsa aracınız bir tümseğe girerken alt takımda tıkırtılar yapar, aracı sağa sola çekebilir, fren yaptığınızda sağa sola yalpalayabilir. Torsiyon arka tekerleri tutan parçadır. Bağımsız süspansiyonlu araçlarda torsiyon yerine öndeki alt tablaların varyasyonu kullanılır, tablalar arası denge çubuğu vb. bulunabilir. Torsiyon arka tekerleri araç şasesine bağlar. Aracınız çukurlara girdikçe teker yukarı aşağı hareket etmesi için( darbeyi ekarte edebilme açısından) torsiyon şasiye bağlı olduğu yerde hareket edebilir şekilde konumlandırılmıştır. Bu konumlanma "torsiyon takozları" ile yapılır. Akslar diferansiyelden aldığı devinimi tekerlere ileten elemanlardır. Bir ucu tekere bağlıyken, beriki dişli açılmış uç diferansiyele gider. Aracın tüm yükünü esasen çeken akslardır. Akslar aks rulmanı içine konumlanmıştır. Bu rulmanlar aracın tüm ağırlığını taşırlar. Bilyelerde bir hasar varsa tekerlere yakın bölgeden bir uğuldama işitilir. Ekseriya yağlama ve bakımlarının yapılması güvenlik açısından önem taşır.
FREN BÖLÜMÜ
Bu testle frenleme performansını etkileyen fren sistemi elemanları kontrol edilir. Araçta frenleme performansı fren sisteminin durumunun ortaya konması açısından büyük önem teşkil eder. Frenlemeyi sistem elemanlarıyla beraber yol şartları ve tekerleklerin zamanında bakım ve değişimlerinin yapılmasının da etkilediği unutulmamalıdır. Bu testle;
-Dört tekerleğin maksimum fren kuvveti ölçümü
-Arka fren kısıtlayıcı kontrolü
-Frenleme boyunca denge kontrolü
-Pedal kuvveti ölçümü
-Fren kuvveti ve dengesinin saptanması
-Yuvarlanmadan oluşan sürtünmenin saptanması
-Ön ve arka dingillerin sağ ve sol yüzdelerinin hesaplanması
-Farklı frenleme şiddetinde ön arka fren yüzdesi hesaplanması
-Frenleme şiddetine göre dört tekerleğin performansa katkı ölçümü
-ABS öncesi fren kontrolü
Yapılmaktadır. Bu ölçümler grafikleştirilerek alıcıya rapor olarak sunulmaktadır.
Fren Sistemi
Fren sistemi, güvenli bir sürüş için araçta bulunan önemli donanımlardan biridir. Aracın hızını azaltan ve gerektiğinde durmasını sağlayan sürüş kontrol sistemine fren sistemi denilmektedir. Bu nedenle bir taşıtın fren sisteminden, çok yüksek güvenilirlik ve dayanıklılık beklenmektedir. Taşıt, hızlı ve güvenli bir biçimde her türlü iklim ve yol şartlarında durabilme yeteneğine sahip olmalıdır Araçlarda taşıt türüne göre birçok fren sistemi kullanılmaktadır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan fren sistemleri, hidrolik veya havalı fren sistemleridir. Otomobillerde çoğunlukla hidrolik fren sistemleri kullanılmaktadır. Motor, aracı hareket ettirmek için ısı enerjisini kinetik (hareket) enerjisine dönüştürür. Frenler ise motorun aksine bu kinetik enerjiyi aracı durdurmak için ısı enerjisine geri çevirir. Kinetik enerji, hareket halindeki cismin hızının karesiyle kütlesinin çarpımının yarısına eşittir. Kinetik enerji aracın kütlesiyle doğru orantılı olarak artmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken, kinetik enerjinin hızın karesiyle orantılı olarak artmasıdır. Aracın hızı iki kat artarsa kinetik enerji dört kat artacaktır.
SÜSPANSİYON BÖLÜMÜ
Tüm dünyada güvenirliği otomotiv sektörünce onaylanmış test cihazı MAHA SÜSPANSİYON TESTİ ile aracınızın sağlam yol tutuşu için gerekli olan en önemli öğeleri sağlam bir amörsitör ve dengeli bir süspansiyona sahip olup olmadığı raporlanır. Süspansiyon testi cihazı her ay düzenli olarak kalibrasyon ve bakımı yetkili servislerce yapıldığından hata payı bulunmamaktadır. Bu ölçümler sırasında;
-Dört tekerleğin de minimum çekiş kuvveti
-Minimum tutuş frekansı
-Araç ağırlık ölçümleri
-Vibrasyon prensibi ile kuvvetin ölçülmesi
-EUSAMA kriteri testi
-Her bir tekerleğin ağırlık ölçümü
Yapılmaktadır.
Süspansiyon Nedir?
Sarsıntıyı azaltmak için araç ile zemin arasına, yastıklama görevi yapan, elastik elemanların meydana getirdiği mekanik bir düzen. Süspansiyon düzeninde yay, amortisör ve lastik takozlardan faydalanılır. Otomobilin lastikleri dahi süspansiyon düzeninin bir parçasını teşkil eder.
Süspansiyon Sistemi Nasıl Çalışır?/
Süspansiyon sisteminde tekerler, çukur veya tümseğin seviyesine göre aşağı ya da yukarı hareket ederek arabaları düz bir sistemde tutar ve her engebede titremesini önler. Aslında süspansiyon sistemi, bu görevini yerine getirirken, bir nevi fırlatma sistemi şeklinde çalışır. Yaylara gelen darbeyi yumuşatır ve onu tam tersi yönde iletir. Böylece sarsıntının hissedilmemesini sağlar. Yolda araba ilerlerken, bu tür engebeler ve sarsıntılar durmadan devam eder. Böyle bir darbe geldiği anda süspansiyon bu darbeyi ters yöne iterken arabanın fırlatılmasını engelleyecek başka sistemlere de gerek vardır. İşte amortisörler de bu görevi görür.
Süspansiyon Sistemi Hangi Parçalardan Oluşur?
Süspansiyonların tam randımanla çalışabilmesi için temelde iş birliğine girmek zorunda olduğu 5 farklı parça vardır. Bu parçalar; Yaylar, Amortisörler, Askı Sistemleri, Denge Çubukları ve Rotiller’dir. Şimdi bu 5 temel sistem hakkında gerekli detayları öğrenelim.
RAPORLAMA
Tüm sonuçlar raporlar halinde imzalı kaşeli bir şekilde sizlere sunulur.
STATS
150+
Bitirilmiş İşler
125+
Memnuniyet Mesajları
1400+
Cevaplanmiş Mailler
120+
Teknik Destek Talebi
Çalışma Prensibimiz 3 Adımda Aşamalar
Doğru Araç Politikası Oto Ekspertiz olarak teknik cihaz, ekipman ve robotlarla ikinci el araçların kaza/arıza durumlarını test ve muayene edip detaylı oto ekspertiz raporu düzenleyen, profesyonel, tarafsız, bağımsız ve tam donanımlı oto ekspertiz kuruluşu ve ikinci el oto test check-up merkezidir.Tarafsızlık ve Güvenilirlik
Planlama & Randevu
Tüm testlerin ve kontrollerin sonuçları ayrıntılı biçimde bilgisayarda oluşturulan teknik verilerle birlikte rapor haline getirilir. Araç için profesyonel ikinci el ekspertiz raporu düzenlenir.
Kalite & Hizmet & Test
Arabada olan arızalar bulunur, mevcut arıza gizlenmez ve değiştirlmez. Profesyonel teknisyenler ve ustalar ile son teknoloji ürünü test cihazlarının tespitleri raporlanır.